My memori

Saturday, March 26, 2011

kURANG aGAMA kURANG aKAL

Dari Abdullah bin Umar katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud, “Wahai kaum wanita, bersedekahlah dan banyakkan istighfar iaitu memohon ampun. Kerana kamu melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menjadi penghuni neraka.

Seorang wanita yang cukup pintar antara mereka bertanya, “Wahai Rasulullah, mengapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni neraka?”

Rasulullah bersabda, “Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu.”

Wanita itu bertanya lagi, “Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?”

“Rasulullah bersabda, “Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam-malam yang dilaluinya, kemudian berbuka pada bulan Ramadhan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama” (Riwayat Muslim)

Wanita adalah makhluk yang unik, diciptakan berlaianan dan berbeza dengan lelaki. Lemahnya agama bagi golongan wanita tidak harus dijadikan alas an untuk memadamkan semangat dalam beribadah.

Ketika mereka dalam haid atau nifas serta tidak dapat menjalankan ibadah solat dan puasa, mereka sebenarnya masih boleh menjalankan ibadah lain yang berpahala yang dapat mendekatkan diri pada ALLAH.

Perempuan juga dikatakan lemah akalnya kerana mereka mudah terpengaruh, tertipu dan terpedaya. Ini kerana merekla dikurniakan banyak nafsu yang lazimnya mereka tidak berfikir panjang dan bersifat emosional. Oleh itu dalam hal pengadilan Islam lebih mengutamakan lelaki.

Tetapi dalam hal lain, Islam tidak sama sekali menolak akan hakikat ketajaman pemikiran wanita yang mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki. Hanya membezakan antara makhluk ALLAH adalah nilai ketakwaan mereka.

No comments:

Post a Comment